VEELGESTELDE VRAGEN OVER E-BIKE ACCU’S

Hoe komt het dat e-bike accu’s zo’n korte levensduur hebben?

De levensduur van lithium-ion accu is grotendeels afhankelijk van 3 faktoren:

  • Lader telang aan de accu vol is vol
  • Stress.     Bij opladen tot 100% slijt de accu aanmerkelijk meer dan bij 80%; bij volledig ontladen is dit nog erger, maar dit komt bij e-bikes minder voor
  • Temperatuur     De degradatie neemt toe met de temperatuur. Snelladers verergeren dit door een hogere temperatuur. Goede koeling v/d cellen helpt.

Wat kan ik als e-bike gebruiker doen om de levensduur te optimaliseren?

  • Lader op tijd los halen als accu vol is
  • Laad de accu op tot waarmee U die dag uitkomt. Electrische auto’s worden tussen 20 en 80% gebruikt; dit verklaart de 8 jaar garantie. Rijdt de accu niet nodeloos leeg; elke dag opladen is prima. Het ideale opslagpercentage is 50%.
  • Koel parkeren –indien mogelijk- en met name koel opslaan is belangrijk. De accu voelt zich beter in een koele schuur dan in een warme huiskamer.

Waarom doen e-bike fabrikanten hier niets aan?

De e-bike industrie is nog jong en de meeste fabrikanten hebben een lange achtergrond voor mechanica maar niet of nauwelijks met electronika en li-ion accu’s. Bovendien was de gedachte dat beperking van het laad- en ontlaadbereik de actieradius beperkt, hetgeen als negatief voor de verkoop wordt gezien.

Dit hoeft echter niet zo te zijn als de gebruiker deze keuze per dag bewust maakt.

Waarom is regelmatig opladen tijdens opslag soms een garantieconditie?

Elke li-ion accu heeft zelfontlading. Dit kan varieren van enkele procenten per maand tot veel meer, grotendeels afhankelijk van het elektronica-ontwerp. Als een accu onder de 0% komt (en dat kan bij een grote zelfontlading gebeuren) dan is dat funest voor de accu; garantie zal bijna nooit van toepassing zijn. Voor de nieuwere, hoogwaardige accu’s is dit meestal niet nodig, maar bij veel accu’s in de markt wel.

Kan de saver voor alle accu's gebruikt worden?

De saver is gemaakt voor de litium ion accu's: li-ion, Lipo met een nomiale spanning van 36 volt

Wat kan ik er dus zelf aan doen om de levensduur van mijn e-bike accu te verhogen?

schaf een e-bike accu saver aan.  

Laad de accu op tot de capaciteit die U die dag nodig heeft en houd rekening met vermijden van volledig leeg rijden en zorg ervoor dat tijdens opslag het laad-% tussen 40 en 60% blijft. Dat kan met een sterke discipline, maar nu ook volledig geautomatiseerd met de E-bike Battery Saver. Set it & forget it!